Okres Bożego Narodzenia to wiele tradycji i zwyczajów, jakie są z nami od lat. Wiele osób nie wyobraża sobie tych dni bez łamania się opłatkami, i faktycznie we wszystkich domach te niewielkie, białe chlebki się pojawiają. Bo przecież opłatki to nic innego jak mąka zmieszana z wodą, a później krótko wypieczona w gorącym piecu.
Symbolika opłatka jest bardzo duża, a jego spożywanie rozpoczęło się już w pierwszych wiekach chrześcijaństwa. To wtedy właśnie opłatek zyskał miano symbolu duchowej komunii, zabierać go też zaczęto do domów dla osób, jakie nie mogły brać udziału we mszy.
Wraz z upływem czasu opłatek się też stał symbolem wigilijnego pojednania, co interesujące nie tylko w naszym kraju, lecz również wielu innych. Zwyczaj dzielenia się opłatkami praktykowany jest bowiem między innymi we Włoszech, na Słowacji czy w Czechach. Produkcja opłatków jest stosunkowo prosta, ponieważ składają się one jedynie z dwóch składników, to znaczy wody i mąki.
Po odpowiednim wymieszaniu masy ta prasowana jest następnie na cieniutkie płaty i przez kilka minut pieczona w piecu. Następnie płaty te są cięte, pakowane i przesyłane do sklepów i kościołów. Tradycyjne opłatki na święta są w białym kolorze, i takie właśnie pojawiają się na wigilijnych stołach, ale można też dostać kolorowe, przeznaczone dla bydła. Często na opłatkach są tłoczone rozmaite motywy, wykonuje się to za pomocą odpowiednich matryc. Takie motywy mają najczęściej wymiar religijny, ale można też spotkać świeckie, przykładowo zamki, pałace czy rośliny.
+Tekst Sponsorowany+