Opał na zimę – na jakie parametry zwracać swoją uwagę

W naszym kraju w dalszym ciągu dużo instalacji grzewczych opartych jest o piece na stałe paliwa. Wśród takich pieców znajdzie się nowoczesne konstrukcje, spełniające rygorystyczne normy jeśli chodzi o czystość palenia, ale też wymagające wysokiej jakości paliwa. Jak również konstrukcje stare, do których można wrzucić praktycznie wszystko, co się ma pod ręką, i co tylko będzie się dało spalić. Jednak żeby rzeczywiście można było w swoim domu zapewnić wymaganą temperaturę, to opał musi mieć wysoką wartość kaloryczną, albo musi go odpowiednio dużo być.

W tej kwestii od wielu lat największą popularnością się cieszy węgiel kamienny. Występuje on w dużej ilości rodzajów, przede wszystkim różniących się stopniem rozdrobnienia. Największą wartość mają gatunki złożone z większych kawałków, jakie wolno się palą przez dłuższy czas. W stosunku do węgla mniej korzystnie wypada drewno, ale z kolei jest od niego sporo tańsze.

Zdecydowanie korzystniej do spalania w piecu będą się nadawać liściaste gatunki, zwłaszcza twarde. Palą się one dość wolno i wytwarzają więcej ciepła, niż gatunki iglaste. W przypadku tych ostatnich sporym problemem będzie duża ilość żywicy, co wymagać będzie użycia odpowiednich rodzajów pieców. W ostatnich dużym zainteresowaniem cieszyć się też zaczęły pellety i brykiety, produkowane z trocin czy wiór. Wszystkie te rodzaje opału znajdzie się bez problemów w jednym z dobrych składów, a takiego poszukać na przykład można po podaniu w wyszukiwarce hasła hurtowa sprzedaż opału.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY